Az a jó masszázs, ami fáj?

Nem. Ez nagy tévedés!!! Minden tankönyv azzal kezdi, hogy a masszázzsal nem szabad fájdalmat okozni, nem szabad ártani. A masszázsnak jóleső érzést, olyan kellemesen, bizsergetően ‚szétszedtek-beolajoztak-összeraktak’ érzést kell okoznia. Stúdiónkban garantáltan ilyen masszázst fog kapni, aki eljön.


Milyen panaszokkal forduljunk masszőrhöz?

Kezdődő tünetek esetén még időben el lehet kapni és visszafordítani bizonyos folyamatokat. A masszázsnak nincs mellékhatása, természetes mód a regenerációra. Kevesebb idő kell az egészség mederbe tereléséhez. Súlyosabb esetekben ez már hosszabb folyamat, nem is mindig fájdalommentes. Javasoljuk több között gerinc problémák (gerincferdülés, porckopások, merev gerinc, sérv) esetén, lúdtalp kapcsán, ízületi elváltozások, krónikus gyulladások, izomcsomók, izom megrövidülése, befagyott váll kezelésére, neurológiai rehabilitáció esetén így stroke után, izombénulás, sorvadt izmok, arcidegzsába kapcsán. A masszázs kiváló balesetek, műtétek utáni rehabilitációhoz. Belgyógyászati problémák így székrekedés, egyéb emésztési problémák, asztma, nyákoldás, keringési problémák, kezdődő nyirokkeringési zavarok esetén. Kedvesző a hatása szichoszomatikus panaszoknál stressz, kedvtelenség, fejfájások okán.


Mehetünk masszőrhöz akkor is, ha nincs semmi panaszunk?

Lehet akkor is masszőrhöz járni, ha nincs kifejezetten panaszunk, csak szeretnénk karban tartani magunkat, egy kicsit kiengedni a gőzt. Ilyen alkalmakkor is van hatása a masszázsnak, a belső folyamatok ugyanúgy zajlanak, mint beteg ember esetében. Nincs drasztikus, észlelhető változás, csak a pihenés ténye és a jó érzés a kezelés után. Attól az a kezelés még jó. Sokan panaszkodnak manapság arra, hogy nem tudnak jól aludni, bár egyéb panaszuk nincsen. Az alvás minősége azonban sok mindenre kihat a szervezetünkben, amelyből később lehetnek komolyabb betegségek is. Masszázs után viszont garantált a jó alvás.


Milyen élettani hatásokat vált ki a masszázs?

A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetett úton befolyásolják a sejtek, szövetek működését. A befolyásolás elsősorban lokális (izomtónus, nedvkeringés), de távoli szervekre is tudunk hatni az idegrendszer útján. Helyi hatás az értágító hatás, valamint a sejtfal áteresztő képességének növelése, ezzel elősegítve az anyagcsere folyamatok gyorsulását, a vér- és oxigén ellátás javul. Távolhatás közvetett úton kialakuló távolhatások reflexes irányítás révén változtatják meg a beidegzések megfelelő szerv funkcióját. Ez a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus túlsúlyához vezet pl. csökken a vérnyomás, bradycardia lép fel, a verejtékezés, a nyálelválasztás fokozódik. Általános hatássával a testhőmérséklet emelkedik, fokozódik a nedvkeringés, vérkeringés, nyirokkeringés és a vizelet kiválasztás. A légzés mélyül. Általánosan az idegrendszerre és a pszichés állapotra élénkítő, aktivitást fokozó, nyugtató, relaxáló hatással bír.